שנות ה-60 באופנה הישראלית The 1960s Israeli Fashion

פסים, נקודות ולפעמים משבצות | Stripes, Dots, and Sometimes Checks

2.3.2017 – 24.3.2017

כמחווה פורימית מתחפשת “גלריה שכטר” לבוטיק תל-אביבי מהסיקסטיז. לכבוד הפתיחה משליך החוג הנוצץ של תל-אביב את בגדי האלטע שמאטעס שלו ונוהר להתרשם משמלות, חצאיות, מכנסיים, משקפי שמש ותיקים היישר משנות השישים.

נתחיל בכמה מילים על מנהג ההתחפשות בקרב היהודים בפורים. המנהג מוכר לראשונה מאיטליה במאה ה-15. אמנם יש המשייכים אותו לפסוק ממגילת אסתר המזכיר התהפכות: “אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב”, אך המחקר האקדמי מוכיח כי מנהגי פורים – התחפשות, התהוללות ושתייה – מקורם בחג פרסי קדום, בקרנבלים ובנשפי המסכות האיטלקיים, במיוחד בוונציה של ימי הביניים. לעומת הוותיקים בארץ, בני עדות המזרח התוודעו למנהג התחפושות בפורים רק בהגיעם לישראל.

שנות השישים הביאו עימן משב רוח רענן לאופנה הישראלית. כמו בעולם הגדול גם כאן שלטו באותה עת בגרדרובה רוח השחרור, חצאית המיני והצבעים הפסיכדליים. עד אז היו למדינת ישראל הצעירה בעיות גדולות יותר, וכך נותרה על כנהּ אופנת מדי הפלמ”ח ברחוב הישראלי. “קוד החאקי” שלט בעידודו של בן גוריון, והציבור לבש בעיקר מכנסי חאקי ארוכים, או קצרים מקופלים, עם חולצת חאקי או חולצה כחולה מתוצרת “אתא”. לכבוד שבת היתה החולצה הרוסית מחליפה את חולצת החאקי. גם בשנות הצנע רווחה אופנת החאקי. לקראת סוף שנות ה-50, עת משתפר המצב הכלכלי בישראל, מורגש שינוי גם במפת האופנה המקומית. בחברת “אתא”, נותנת הטון באופנה הישראלית, מגייסים את מעצבת האופנה הנודעת לולה בר – “המלבישה הלאומית” המביאה איתה ניחוח של יוקרה, צבעים והדפסים לעולם החאקי. חברת “משכית”, אשר נוסדה על ידי רות דיין על מנת לספק עבודה לעולים חדשים, הפכה בשנים אלה למושג בינלאומי בעולם האופנה. הצבר והצברית אינם רוצים ללבוש יותר חאקי, אלא “להתלבש כמו בחו”ל”. ואז הגיעו שנות השישים העליזות – מכנסי פדלפון, חצאיות מיני קצרצרות ושמלות פרחוניות.

מגמות רבות בארץ ובעולם תרמו לשינוי בדפוס הלבוש של הישראלים בשנות השישים. בזכות המצב הכלכלי המשופר לאחר מלחמת ששת הימים יכלו ישראלים רבים יותר לנסוע לחו”ל, מהדורת החדשות החלה להיות משודרת בטלוויזיה ומדורי אופנה מורחבים החלו להופיע בעיתונים. בעולם השפיעו בתחום האופנה בעיקר רצח נשיא ארצות הברית ג’ון קנדי ומלחמת וייטנאם, אשר יצרו משבר זהות – שהביא מצידו לנסיונות בריחה מהעולם האלים לעולם של שלום ואהבה. על כך נוספה מהפכה בתחום הטקסטיל: ייצור סיבים סינתטיים ובגדים שלא הצריכו גיהוץ, שתרמו ליצירת מראה מודרני, צעיר ומשוחרר. בדור ילדי הפרחים נולדה אופנה חדשנית – בגדי יוניסקס, מכנסיים צמודים במותן ושוליים מתרחבים. משקפים עגולים, “משקפי ג’ון לנון”, היו פריט חובה לצד משקפי ג’קי קנדי.

אז הזדרזו והוציאו מן הבוידעם את חולצות הממבו והניילון ואת ספריי ניפוח השיער – והצטרפו למסיבה!

אוצרת: שירה פרידמן

צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים
משקפי שמש, שנות ה-60 המאה העשרים בקירוב, אוסף מוזיאון אופטיקנה למשקפיים, אופטיקה ותרבות חזותית

משקפי שמש, שנות ה-60 המאה העשרים בקירוב, אוסף מוזיאון אופטיקנה למשקפיים, אופטיקה ותרבות חזותית

כרזה, מקום ראשון בליגה ל'אתא נתניה', 1975, עיצוב מימי דיגה, אוסף יואל זוהר

כרזה, מקום ראשון בליגה ל’אתא נתניה’, 1975, עיצוב מימי דיגה, אוסף יואל זוהר

מודעת פרסומת, הופ-לה!, דבר השבוע, 6.5.1966, אוסף ערן ליטוין

מודעת פרסומת, הופ-לה!, דבר השבוע, 6.5.1966, אוסף ערן ליטוין

תיק יד, שנות ה-60 של המאה העשרים בקירוב, אוסף גיל פנטו - הלבוש, מוזיאון פרטי לגרדרובה עברית

תיק יד, שנות ה-60 של המאה העשרים בקירוב, אוסף גיל פנטו – הלבוש, מוזיאון פרטי לגרדרובה עברית

צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים
צילומי הצבה נטע אלונים

צילומי הצבה: נטע אלונים